טיפול רגשי - איך למצוא את הפסיכותרפיסט הנכון ביותר עבורך?
לשאול חברים ובני משפחה
השאלות החשובות ביותר שנשאל אדם שנמצא בטיפול: "האם אתה מחבב את המטפל/ת שלך? מה אתה אוהב בו/בה?
נסו להתעלם משיקולי נוחות ומרחק ככל האפשר, אלו שיקולים עם רלוונטיות נמוכה לקבלת ההחלטה ובכלל ניתן לנצל את זמן הנסיעה להרהורים ועיבוד התכנים שעלו בשיחה עם הפסיכותרפיסטית.
תמונה שמספרת סיפור
התבוננות בתמונה שצירף פסיכותרפיסט לאתר יכולה לתת מושג כלשהו על האדם שבה. מה התמונה משדרת? מה בחר להעביר דרכה?
גבר או אישה?
למרבית האנשים יש אינסטינקט העדפה ראשוני להעדפת מגדר של המטפל. העדפה זו קשורה פעמים רבות לנושאים שיעלו בטיפול, כיוון שדרך דמות המטפל אנו משחזרים מערכות יחסים משמעותיות בחיינו. הקשיבו ללבכם אם יש לכם נטייה חזקה לכיוון גבר או אישה. יש לכך משמעות טיפולית.
אוריינטציה (גישה) טיפולית
זה עניין מורכב. ישנן גישות טיפוליות רבות כל כך ולא ניתן למנות אפילו חלק קטן מהן כאן. בהסבר להלן נעשה מיון גס במידה גבוהה של פשטנות, זכרו שבמציאות העניינים יותר מורכבים:
-
אם התחושה שלך שישנם דחפים לא מודעים המובילים אותך – הגישות הדינמיות יתאימו יותר
-
אם נראה לך שהיית רוצה לשנות דפוסי מחשבה שחוסמים אותך ואין לך עניין בדיבורים על "לא מודע" – הגישה הקוגניטיבית תתאים CBT למשל
-
אם ההסטוריה הרחוקה של שנות ילדותך לא משהו שמתאים לך לעסוק בו וה"כאן ועכשיו" מעסיק אותך הרבה יותר יתאימו לך גישות נרטיביות, התנהגותיות, טיפול ממוקד פיתרון ודומיהם.
-
אם מערכות יחסים במשפחה מעסיקות אותך, מטפלים שהוכשרו בגישה המערכתית יהיו מתאימים עבורך
-
אם קשה לך המחשבה על טיפול שמתנהל בצעדים קטנטנים לאורך שנים רבות, יהיה רעיון טוב לשקול טיפול קצר מועד, תחום בזמן שנותן מענה לבעיה שהוגדרה מראש ומתמקד בה.
ושוב נציין שמדובר בהגדרות פשטניות ביותר ויש מטפלים שמשלבים גישות ויכולים לתת מענה שלם יותר לבעיות שונות.
בכל מקרה הכי קל להרים טלפון ולשאול, מטפל טוב יקח את הזמן, יענה על שאלות ויסביר לך כל מה שתרצה לדעת על הטיפול.
אם מה ששמעת לא מדבר אליך, אפשר לבקש הפניה למטפל אחר שגישתו מתאימה יותר, מטפלים רבים יקבלו זאת בהבנה וינסו לעזור לך להגיע לטיפול הנכון ביותר עבורך.
אז החלטת להרים טלפון...
מצוין, כל הכבוד. הצעד הראשון בכיוון הנכון נעשה! מה לשאול? הנה כמה דוגמאות
איפה למדת? יש לך רישיון לטפל? מה המומחיות שלך (מומחה ב"הכל" היא לא תשובה נכונה, אגב)? האם יש לך ניסיון עם מטופלים במצבים דומים לשלי?
שאלה נוספת וחשובה: האם היית מטופל פעם בעצמך? אם יש לך אומץ לשאול את השאלה הזו התשובה עליה חשובה ביותר. למטפל שעבר בעצמו טיפול יש מושג איך זה לשבת בכיסא המטופל ודבר זה הכרחי ביותר ליכולת שלו להבין את הסיטואציה. ושנית, האם אפשר לסמוך על מי שלא התנסה בטיפול שהוא מציע?
רגע לפני שקובעים פגישה....
זה הזמן לערוך בירור על מחירון, תעריפים וכד'. אם המחיר לא יאפשר לך להתמיד בטיפול לאורך זמן כדאי לנסות לדון בכך ולשאול את המטפל מה הוא מציע. אולי אפשר לבצע טיפול קצר מועד, ממוקד בעיה. מטפל זול הוא לא בהכרח הטוב ביותר, מטפל גמיש הוא מטפל שיש לשקול ברצינות.
אחרי שיחת הטלפון
איך הרגשת בשיחה? מבוכה ואי נוחות הן תחושות נפוצות מאד ומקובלות לחלוטין. הרי לא קל לבקש עזרה כשיש קשיים ובעיות.
לעיתים נדירות מרגישים "זה זה!" בשיחה הראשונה. אם זה מה שהרגשת – קדימה, זה מצוין. אם חשת חוסר וודאות – זה נורמלי לגמרי ואפילו לרוב אכן זה מה שיקרה. אם התחושה הייתה לא נעימה ומרתיעה, יש מקום לבדוק שוב האם כדאי להיכנס לטיפול עם אותו מטפל.
פגישה ראשונה
הפגישה הראשונה חשובה מאד לקבלת ההחלטה לגבי המשך הטיפול.
מעט מאד מטפלים עוסקים בסוגיה זו אך בפגישה הראשונה נוצרת הכימיה הראשונית ובעיני היא קריטית לטיב העבודה בהמשך. במהלך הקריירה שלי הייתי מטופלת לא מעט פעמים בעצמי (כמתחייב מהמקצוע), שתי המטפלות שהשפיעו עלי הכי הרבה היו אלו שהערכתי וחיבבתי מידית כבר בפגישה הראשונה. הן היו נשים חזקות, מלאות ידע, מרץ וחום אנושי. מטפלים שנתפסו בתחושה שלי מרוחקים, שקטים מדי, קרירים, מוזרים, לא נעימים או שפשוט הרגשתי שלא מבינים אותי מספיק או נותנים לי מרחב רב מדי להתפזר ולא "אוספים" אותי, מבחינתי הצליחו פחות להוביל ולהשפיע לטובה בטיפול.
כאן חשובה באמת שימת הלב להעדפה האישית שלך – מהי תחושתך בנוכחות המטפל? מה עושה לך את זה אצלו? הידע? החום? האכפתיות? האם נוח לך יותר עם אנשים שנותנים המון מרחב ולא מתערבים או כאלו שממקדים ו"מכניסים סדר" בבלגן? לכל אחד העדפה משלו וזה בסדר גמור.
לא תמיד זה ברור אחרי פגישה אחת, לפעמים זה לוקח עוד קצת זמן. אפשר לדבר עם חברים או משפחה ולהתלבט יחד אם לא הצלחת להגיע לתשובה בעצמך. אבל אם בסופו של דבר הגעת למסקנה שאין בכלל כימיה, אין צורך להמשיך וכדאי לחפש מישהו אחר.
מקווה שעזרתי קצת לענות על שאלה חשובה מאין כמוה, ולעזור לך למצוא את המטפל הטוב ביותר עבורך.
בהצלחה בטיפול!